RAD RETRIVERA

       

Sredinom 19 stoljeća došlo je do modernizacije oružja a samim time i do unapređivanja lovačkih pušaka. Uslijed toga naglo se razvio interes za sportskim lovom.
I dok su do tada lovci lovili sa svojim seterima, pointerima… koji su zadovoljavali lovačke potrebe, sada su sa modernijim oružjem, lovci mogli odstrijeliti više divljači nego ranije i pokazala se potreba za psima koji bi ustrajno bez krstarenjapo lovištu, donosili svu tu ustrijeljenu divljač iz šikara, gustiša i močvara. Psi su morali zadovoljavati neke od osnovnih kriterija: morali su imati dobar nos kako bi pronašli mrtvu divljač, mekana usta kako divljač ne bi oštetili pri donošenju, snažnu izdržljivu građu kako bi mogli izdržati sve napore lova, gustu podlaku koja tijelo štiti od hladnoće i vode, uravnotežen, stabilan karakter kako u lovu ne bi došlo do sukoba sa drugim psima i trebao je posjedovati veliku volju za rad. Uz sve to,  trebao je biti poslušan i vezan za lovca.
I uz mnogo truda i pokušaja, križajući mnoge poznate i nepoznate lovačke pasmine, od setera, vodenog španijela, psa za vodu Sv.Johna. . . itd. nastao je RETRIEVER .
                                  
Bez obzira u koju skupinu retrievera   pripadao, svakom predstavniku ove pasmine jedno je zajedničko: svi su to lovački psi, dobrog nosa ,guste podlake s velikom voljom za rad ,najbolji donosaći ikad uzgojeni!!!
I bez obzira što su neke od ovih pasmina retrievera (golden, labrador) postale jedne od najpopularnijih pasmina svijeta i što se zbog svojeg lijepog izgleda i izuzetne naravi, sve manje i manje koriste u lovu a sve više postaju kućne maze, ne treba zaboraviti da venama ovih pasa kola krv lovca. U njegovim je genima utkana volja za rad, za trčanjem, plivanjem i – njegova najveća strast - donošenje.
Upravo zato da bi se zadržale njihove osnovne pasminske karakteristike, retrieveri polažu ispit prirođenih osobina na kojima se ispituje njihova divna stabilna narav, luda strast za aportom i silna ljubav prema vodi i plivanju.
Bez položenog IPO-a, retrieveri ne smiju ući u uzgoj.