RAVNODLAKI RETRIVER (FLATCOATED RETRIEVER)Flatcoated retriever pripada VIII FCI skupini, gdje uz Golden, Labrador, Curly-coated, Chesapeake bay retriever, Novia Scotia Duck Tolling retrievera spada u sekciju retrievera. Po mišljenju mnogih , to je najatraktivniji pas iz skupine retrievera.
Svojom elegancijom, profinjenošću i gracioznošću jednostavno plijeni poglede. To je snažan, elegantan pas, visine oko 60 cm, crne ili jetreno smeđe sjajne dlake. Rep i ekstremiteti obrasli su nešto dužom dlakom. Dlaka je gusta, sjajna i zbog svoje kvalitete ne zahtjeva poseban tretman. Gustoća i kvaliteta dlake ovog psa omogućava mu boravak vani i u vodi , i u najhladnijim zimskim danima. Flatcoated retriever izvanredan je lovački pas za donošenje s ravnog i iz šume, te zbog svoje velike ljubavi prema vodi izvanredan aporter iz vode. To je inteligentan i brz pas, s izvanrednim njuhom, poslušan, odan svom gospodaru, jako privržen djeci. 
Usprkos izraženom lovnom nagonu dobar je pas za pratnju. Upotrebljivost i svestranost ovog psa prelazi sva moguća očekivanj.  Osim kao izvrsnog kućnog ljubimca, strastvenog ljubitelja djece i obitelji, izvanrednog lovačkog psa, uspješnog izložbenog psa, u svijetu se upotrebljava za traženje i spašavanje ljudi
(Search and Rescue ), kao policijski pas za droge i trag ( Sniffer dogs for drugs ), za traženje nestalih pod lavinama ( Search and Rescue in Norway ),za traženje i spašavanje ljudi stradalih u potresima ( za primjer- 1995g.su Flatcoated retrieveri iz Švicarske tražili ljude pod ruševinama potresa u Japanu).

Zbog svoje velike privrženosti ljudima koriste ih kao pratioce gluhih, slijepih i hendikepiranih osoba (Therapy dogs).
Tu su i Obedience, Agility, Flyball.
Ukratko , Flatcoated retriever je spoj ljepote i inteligencije, pas u kojem će svatko naći barem jedan dio za sebe.